Culori blande, muzica solemna, amintiri induiosatoare. Ecce homo. Osama bin Laden, in varianta CNN. Un documentar de doua ore, menit sa ne faca sa "intelegem" de ce Osama a ajuns cel mai cautat terorist de pe glob. Ati ghicit. Americanii sunt de vina. Iar lupta lui, un "razboi sfant".
"Pe urmele lui bin Laden" este o oda adusa jihadului, explicand chiar ca Osama a respectat Coranul prin repetatele avertismente publice ca va ataca America. Ghinionul Casei Albe, ca nu l-a ascultat. "Bin Laden a grait. Inca o data, el si-a avertizat dusmanii. Dar l-a ascultat cineva?", se intreaba grav jurnalista Christiane Amanpour, autoarea documentarului.
Si se lauda cu faptul ca CNN a fost prima televiziune occidentala care l-a intervievat pe Osama, in 1997, cand acesta a declarat pentru intaia oara razboi Americii. Chiar daca recunoaste ca liderul Al Qaeda se foloseste abil de mass-media in strategia sa de imagine. Dar intrebarile se dilueaza intr-un pastel ce-l umanizeaza si-l inconjoara cu o aura mistica pe acest "razboinic sfant".
Coehlo reloaded. O mostra: "Era foarte calm, seren, aproape ca un sfant", spune redactorul-sef al Time Magazine in Sudan. Nu e destul de induiosator? Atunci aflati ca Osama era sfasiat interior. Sa aleaga calea "islamului moderat", in spiritul caruia a fost crescut si educat, sau pe cea a radicalismului indus Fratia Musulmana. Grea decizie.
Noroc cu evenimentele care decid, chipurile, in locul lui: sauditii ii refuza trupele de mujahedini in primul razboi din Golf, preferand ajutorul americanilor. Sacrilegiu. Suparat, Osama ii scrie un perdaf regelui Fahd, care-l repudiaza. Comentariul lui Amanpour: "Un om fara tara, un om ajuns fugar, un om aflat pe punctul de a incepe calea fara intoarcere ce a dus la 11 septembrie".
De-aici incolo, intreaga serie de atentate - ambasadele SUA din Tanzania si Kenya