Este binecunoscuta "generozitatea" sistemului de invatamant american, multitudinea de sanse pe care o ofera, oricand si oricui, fara discriminari de varsta, de rasa ori de nivel de instructie.
De asemenea, este cunoscuta frecventa dificultate in care s-au aflat numerosi emigranti - romani sau de alte nationalitati - in primii lor ani de America, fie datorita lipsei studiilor, fie datorita dificultatii de a le fi omologate cele din tara de origine. Faptul acesta a condus, nu odata, la adevarate drame personale sau de familie.
Intr-un numar trecut al ziarului nostru v-am relatat despre izbanzile unor scolari - copii de origine romana, unii dintre ei nascuti in tara, dar veniti de mici in America cu parintii, altii nascuti in America. S-a inteles, speram, de-atunci ca micii candidati la instructie au dificultati speciale in efortul lor de a pastra ritmul adaptarii la cerintele de performanta ale sistemului de invatamant american, dar s-a mai inteles, credem noi, si faptul ca micii nostri conationali depasesc cu usurinta aceste dificultati si ajung repede printre premianti.
In randurile care urmeaza vom cunoaste o alta categorie de scolari romani in America - si anume chiar pe parintii unora dintre elevii despre care am pomenit.
Iat-o, de exemplu, pe doamna Mariana Nitescu din sudul Californiei, zona San Francisco.
A venit in Statele Unite prin Loteria Vizelor - un sistem de emigrare pe care multi romani americani l-au dezaprobat, ca fiind aventuros si insuficient elaborat. Doamna Nitescu a sosit impreuna cu sotul, Constantin, si baiatul, Dan. Nu stia niciunul engleza.
In tara, romanca lucrase la "Portelanul», Curtea de Arges, ca decoratoare. In America a incercat mai multe slujbe pana cand, printre altele, a mai deprins si limba engleza. Abia dupa 6 ani a putut sa se inscrie la Boston Reed College pentru un curs de Clinical Medical A