Cetatenii romani aflati pe teritoriul Spaniei, care au toata documentatia reglementata legal si care sunt inscrisi in sistemul de asigurari sociale medicale spaniole, primesc asistenta medicala in aceleasi conditii ca si cetatenii spanioli. In aceasta categorie intra si persoanele care au incheiate contracte de munca de scurta durata. Ministrul Sanatatii si Consumului din Spania, Elena Salgado Mendez, si ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, au discutat, recent, despre asigurarea asistentei medicale pentru romanii de pe teritoriul Spaniei, acolo unde exista o comunitate romaneasca de aproximativ 300.000 de persoane.
''As dori sa abordam aceasta tema, luand in considerare numarul mare de cetateni romani care traiesc si muncesc in prezent in Spania. Este foarte important pentru noi, ca Minister al Sanatatii Publice (MSP) din Romania, sa ne asiguram de conditiile in care pot obtine asistenta medicala cetatenii nostri pe teritoriul altor tari'', a declarat ministrul Nicolaescu. La randul sau, ministrul spaniol a explicat faptul ca ''toti cetatenii straini care sunt in situatie legala in Spania, deci si cetatenii romani, beneficiaza de acces universal in aceleasi conditii cu cetatenii spanioli in cadrul sistemului public spaniol de sanatate''.
Totodata, Elena Salgado Mendez a precizat faptul ca mai exista o categorie de cetateni romani care muncesc in Spania si nu au toate documentele legalizate: ''Acestia beneficiaza de asistenta medicala de urgenta si asistenta materno-infantila, respectiv supravegherea gravidei, asistenta medicala la nastere si dupa nastere, supravegherea copilului pana la varsta de 14 ani''. In acelasi timp, s-a discutat si despre momentul aderarii Romaniei la UE si despre modul de aplicare al cardului european de asigurat.
Pachet bazal de servicii medicale comun tuturor tarilor UE?!
''Incepand cu 1 ianua