Putini ''consumatori de bere'' stiu ca aceasta este considerata o ''bautura - aliment multifunctional''. Aceasta datorita continutului moderat in alcool etilic si compusilor de protectie pentru organismul uman.
In medie, berea contine 1.200 mg/l elemente minerale.
Printre acestea se numara magneziul si calciul. Ionul de magneziu, ''introdus'' in organism prin consumul de bere, contribuie la scaderea ''colesterolului rau din sange'', scade presiunea sangelui si are efecte benefice asupra activitatii inimii. Calciul si magneziul, ''aduse'' in organism de ''bautura-aliment'', reduc riscul formarii calculilor renali.
In acelasi timp, consumul moderat de bere imbogateste organismul cu vitamine - B1, B2, B6, B12 - si acid folic. Studiile au demonstrat faptul ca acidul folic si vitamina B6 scad riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Astfel, persoanele care consuma moderat bere prezinta un risc mai scazut de infarct si de boli cardiovasculare, fata de persoanele care nu beau deloc sau care fac abuz. Totodata, substantele antioxidante din hamei si malt pot preveni cancerul gastrointestinal, de tiroida si de gat. De asemenea, compusii din hamei previn osteoporoza, iar fibrele din malt reduc nivelul colesterolului si ajuta la imbunatatirea digestiei.
Prin actiunea antimicrobiana pe care o are, berea protejeaza organismul fata de bacteria care produce ulcerul stomacal.
Nu berea ingrasa, ci alimentele de langa ea
Pe de alta parte, nutritionistii sustin ca berea consumata in cantitati moderate nu ingrasa, avand in vedere ca ''bautura - aliment multifunctional'' are un continut scazut de alcool si de dioxid de carbon. Mai mult, berea are o actiune de intensificare a activitatii enzimelor digestive si are putine ''componente'' cu valoare energetica mare.
Studiile au demonstrat faptul ca nu berea ingrasa, ci ''bunatatile'' c