Deconspirarea si anticoruptia fara rezultate ofera munitie politica fostului partid de guvernamant.
Presedintele PSD Mircea Geoana le-a cerut subordonatilor ierarhici si membrilor de partid sa lase deoparte complexul comunismului intrucat fantomele ceausiste sunt in alta parte. Respectiv chiar la cei care ii acuzau de neocomunism, la Alianta D.A. si la Traian Basescu, "un om al trecutului".
Ar fi fost absurd ca fostul partid de guvernamant sa nu foloseasca bilantul de pana acum al procesului de deconspirare, pozitiv pentru el si defavorabil puterii. Niciun lider important nu are dosar de informator al Securitatii, iar la final este foarte posibil ca lucrurile sa nu stea mult diferit.
Explicatia a oferit-o pentru "Evenimentul zilei" chiar un membru marcant al partidului, Vasile Dancu: "Daca este adevarat ce scriu istoricii comunismului, precum Tismaneanu, ca si intre PCR si Securitate a existat o competitie, nu vom gasi multi informatori printre fostii nomenclaturisti. In mod paradoxal, vom gasi multi cu dosare de urmariti".
Asa cum este cazul lui Adrian Nastase, urmarit de Securitate, dar in relatii intime cu PCR, daca ii numaram sotiile fiice de demnitari si posturile sinecuri de partid.
Este Adrian Nastase - cel care, cu putin timp inainte de Revolutie, declara pentru "Konsomolskaia Pravda" ca "perestroika distruge comunismul" - mai credibil decat Mona Musca? Daca in procesul de decomunizare inceput cu deconspirarea, colaborarea cu Securitatea va ramane unicul criteriu de evaluare, raspunsul este "da".
Actuala putere a creat ea insasi un avantaj nepermis PSD prin concentrarea discursului public asupra deconspirarii, nu si a lustratiei si prin competitia intre palate asupra paternitatii decomunizarii care a nascut doua institute de cercetare privind crimele comunismului.
Primul dintre