artizanale.Tradiţionalele scoici care şuierau când erau puse la ureche sunt aproape inexistente prin pieţele "de desfacere" de pe litoral. În locul lor au apărut coralii din Marea Roşie şi artizanale.
Tradiţionalele scoici care şuierau când erau puse la ureche sunt aproape inexistente prin pieţele "de desfacere" de pe litoral. În locul lor au apărut coralii din Marea Roşie şi scoicile din Filipine sau Marea Moartă. Chiar şi pietroaiele din Oceanul Atlantic sunt la mare căutare în rândul românilor. Aceste obiecte, spun precupeţii, nu numai că "sunt mult mai frumoase decât scoica autohtonă, dar "îs şi mult mai utile". Spre exemplu, o cochilie gigant poate fi transformată, cu măiestrie... într-o lampă. "Se scobeşte partea de jos, pui becul pe un capac şi îl introduci în scoică. Apoi îl vinzi cu 500.000!", explică Andreea, vânzătoarea unui magazin de suveniruri improvizat pe malul mării.
Cochilii "româneşti", cinci la zece mii!
De altfel, moluştele din mările tropicale nici că suportă comparaţie cu ale noastre. "În apele calde, ele se dezvoltă mai mult. şi sideful este altfel", mai spun vânzătorii. Comercianţii de astfel de produse evită să intre în amănunte privitoare la provenienţa mărfurilor. Cert este că "transportul specializat" a devenit o adevărată industrie care fascinează. Tablourile personalizate, tricourile cu nuri de pe malul mării, brăţările fosforescente, mărgelele şi chiar vederile întinerite cu "declaraţii" dintre cele mai nonconformiste nu pot concura cu mirajul suvenirurilor orientale. Preţurile acestora variază în funcţie de aspectul scoicii, de mărimea galeţilor rulaţi sau de coloritul pietricelelor. Astfel, de la 3 RON un coşuleţ cu câteva scoici, turiştii ajung să scoată din buzunare şi câteva milioane de lei pentru un coral "impresionant". În locurile în care încă nu au murit scoicile clasice, autohtone, se mai găseşte c