Patru dosare complexe, in doua dintre cazuri prejudiciul atingand cate 10 milioane lei, se afla in lucru pe masa ofiterilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Constanta. Desi afaceristii nu au nici un fel de legatura, doua cazuri se remarca prin folosirea aceluiasi mod de operare.
Potrivit anchetatorilor, cei doi administratori ai unor firme de la malul marii au ales sa castige bani din aprovizionarea cu deseuri de fier vechi de la firme-fantoma. Asemanarea izbitoare dintre cele 2 situatii merge pana intr-acolo incat faptele au fost comise in aceeasi perioada de timp. In prima situatie, este vorba despre Adrian Rosu, 28 de ani, administrator la SC "Balvale Pit" SRL din Constanta, acuzat de evaziune fiscala. Anchetatorii au stabilit ca in perioada octombrie 2002 - martie 2003, tanarul a "cumparat" deseuri de fier vechi de la mai multe firme considerate fantoma.
Conform politistilor, prin inregistrarea acestor operatiuni fictive in contabilitatea societatii, el a prejudiciat bugetul de stat cu peste 9,56 de milioane lei.
Aceeasi situatie a fost inregistrata si in cazul lui Cetin Serdor, 42 de ani, cetatean turc, administrator la SC "Scantel" SA din Constanta. Astfel, tot in perioada noiembrie 2002-martie 2003, el s-a aprovizionat cu deseuri de fier vechi de la mai multe societati, care, in urma verificarilor, s-a stabilit ca nu exista. Marfa in valoare de 10 milioane lei a fost inregistrata fictiv in contabilitatea firmei pe care o patrona, pagubind in acest mod statul cu 375.000 RON. Politistii il mai cerceteaza si pe Erdinci Afan, 27 de ani, administrator la SC "Salifer Cons" SRL, care in perioada mai-iunie 2006 a emis file CEC fara acoperire in favoarea unei firme de unde a achizitionat marfuri in valoare de 14.000 RON. Politistii spun ca acesta este anchetat pentru emitere de file cec fara disponibil si fara elementele esentiale ale