In tarile din Uniunea Europeana, controlul si achizitia comunicatiilor telefonice si de Internet ale cetatenilor sunt limitate prin lege. O directiva UE prevede accesul organelor de stat la toate datele personale. „Un proiect neconstitutional” - a declarat recent Comisia de experti din Bundestag.
de Manola Romalo
Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, se acorda o pondere marita factorilor de siguranta. La ora actuala, protectia sferei private nu mai e prioritara. Anumite interventii politienesti, imposibil de aplicat in trecut, sunt acceptate astazi fara prea mare opozitie, ca mijloc de vanatoare a teroristilor.
Dupa fiecare atentat, un val de modificari legislative, in detrimentul libertatii individuale, face inconjurul lumii. Analiza datelor personale are un rol central. Organele de siguranta si penale isi aroga atributii din ce in ce mai extinse, in scopul supravegherii cetatenilor.
Sistemul Secure Flight - acceptat in cele din urma in 2005 de guvernele UE, la cererea administratiei Busch - permite stabilirea „profilului” tuturor pasagerilor via America. Cine a stabilit criteriile si pe ce baze legislative? Populatiile n-au fost consultate.
„In cazul tranzactiilor digitale, in societatea moderna este practic imposibil sa nu lasi urme in datele de banci comerciale private si in retelele electronice,” afirma suedezul P?r Str?m, profesor la Universitatea Tehnica din Stockholm.
Cunoscutul expert in tehnologii informationale (par@atomer.se) este autorul cartii de succes, traduse in mai multe limbi: „Mafia de control - Afacerea rentabila cu datele noastre” (Carl Hanser Verlag, M?nchen, 2005.)
„Avem incredere in Dumnezeu, pe toti ceilalti ii supraveghem noi”
...este expresia tip, utilizata de agentii de la National Security Agency (NSA), „firma” americana. Majoritatea persoanelo