Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intentioneaza, pana la sfarsitul acestui an, sa introduca, in cateva judete pilot, bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite. ''Medicii de familie nu trebuie sa se teama de aceasta idee a MSP si CNAS avand in vedere ca pacientii lor nu vor fi afectati.
Mai intai trebuie precizat ca bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite nu are nimic in comun cu plafonul despre care se vorbea cu cateva luni in urma. Cand reprezentantii MSP si CNAS au luat in discutie introducerea plafoanelor la medicii de familie, acestia au protestat spunand ca, in primele zile ale fiecarei luni, la usile lor vor da navala pacientii, speriati de faptul ca plafonul alocat medicul de familie se va epuiza imediat. Tot atunci, medicii de familie isi puneau intrebarea ce vor face cu pacientii care au nevoie de compensate si gratuite spre sfarsitul lunii si ei nu vor mai avea plafon.
Prin introducerea bugetului pe medic de familie la compensate si gratuite speram sa nu avem probleme. De aceea, sistemul va fi testat intai in cateva judete pilot'', ne-au declatat surse autorizate din cadrul MSP.
Potrivit acelorasi surse, daca sistemul va fi introdus, ''MSP si CNAS vor suporta costurile pentru achizitionarea de calculatoare in cazul medicilor de familie care nu au computere.
De asemenea, soft-ul va fi implementat gratuit de catre MSP si CNAS, iar pentru operatiunile efectuate pe calculator pentru prescrierea retetelor cu compensate si gratuite, medicii de familie vor primi venituri suplimentare''.
Mai intai MSP si CNAS trebuie sa informatizeze sistemul sanitar
''Bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite va fi alocat si in functie de cererea justificata a medicului de familie.
Aceasta nu inseamna ca el va putea cere Casei judetene