Nici nu a inceput bine deconspirarea, ca CNSAS a intrat in criza de credibilitate. I se reproseaza politizarea, lentoarea, inconsecventa si se discuta deja modificarea legii de organizare si de functionare a institutiei. Este adevarat ca actualul Colegiu a facut cel putin o greseala, in evaluarea colaborarii judecatoarei Florica Bejenaru cu fosta Securitate, considerata prin vot benigna.
Or, potrivit informatiilor aparute in presa, notele judecatoarei puteau distruge viata unor oameni, daca nu au si facut-o. Eroarea are sanse insa sa fie corectata, indreptarea venind chiar din legea care permite, pe baza unor date noi, schimbarea unei decizii.
Daca hotararea in cazul Bejenau nu va fi remediata, atunci activitatea viitoare a Colegiului este compromisa, iar discutia privind o alta formula, deschisa.
Nu exista insa dovezi privind acuzatele negocieri subterane intre membrii Colegiului, doar prezumtia ca o persoana numita politic actioneaza doar politic, nu si in favoarea interesului public.
Colegiul nu poate fi suspectat in niciun caz de intarzierea premediata a deciziei intr-un caz sau in altul, in conditiile in care o ploaie de cereri de deconspirare (ziaristi, sindicalisti, patroni) s-a abatut asupra CNSAS fara resurse si cu alte prioritati legale, alesii si numitii in functii publice.
Prezent in spatiul public doar prin deciziile sale, CNSAS se vede inlocuit de alte "instante", in carne si oase, cum sunt Partidul Initiativa Nationala, grupul ofiterilor de securitate conspirati sau nu, tandemul Voiculescu-Vadim Tudor. Venind in intampinarea unei insatiabile curiozitati, acestia impart informatii si sentinte si creeaza impresia inutilitatii Colegiului.
Ideea ca putem judeca si singuri daca avem informatiile s-a concretizat deja in initiativa de publicare a tuturor dosarele pe internet si trasformare