Foto: HotNews.ro
Pentru un cinefil, amator de vacante la Sfantu Gheorghe si imun la atacul nemilos al tantarilor doar seara, in “ zona crepusculara”, organizarea aici a unui festival de film independent poate reprezenta un ingrendient in plus pentru un sejur “perfect”.
[c:1:s], Asa au gandit probabil cei aproape 4000 de oameni care cu cortul in spate (deoarece casutele de doi pe trei, denumite trendy bungalow-uri erau demult rezervate pe Internet) au invadat in perioada 14-19 august comuna izolata in care pana in urma de trei ani nu se proiectasera niciodata filme, nici macar la Caminul Cultural.
Cinefili de pe la noi sau de prin alte tari care de regula vara “acopera” mai multe festivaluri europene, intr-un soi de hei-rup-ism cultural, cu accente hippie.
Ce au descoperit la Sfantu Gheorghe? O manifestare haotica, la granita dintre kitsch si experiment, un eveniment hibrid care uneori seamana cu o tentativa de Cannes cu iz de balta autohtona, alteori cu o intentie artistica originala, insa lipsita de orice fel de directie.
Dat fiind faptul ca festivalul este in totalitate unul privat, se justifica “circuitul inchis”, interdictiile de acces ale spectatorilor de rand in “Orasul Interzis”, cum au denumit ei “ograda” inconjurata de un un gard inalt si destul de compact unde se proiecteaza filme in mici sali de cinema “cu casa inchisa”, se socializeaza VIP-urile si se bea
Critici si regizori isi dau cu parerea...HotNews.ro
sampanie (caviar n-a mai fost anul acesta, probabil din cauza faptului ca organizatorii s-au ferit de presa, ca sa nu militeze ulterior pentru Drepturile Morunului, in perioada de depunere a icrelor). Nu se justifica insa nevoia de public si de “culturalizare” a maselor.
Acel public pentru care festivalul a insemnat doar proiectiile din camping, o “portie” de film in fiecare sea