Merg la ei acasa: 20-30% din angajatii in Bucuresti ai firmelor de IT sau din call centere sunt din zona Moldovei Costurile din ce in ce mai mari din Bucuresti si din vestul tarii indeamna investitorii din IT&C sa mearga la Iasi, Bacau sau Galati.
Moldova devine un centru de atractie pentru investitorii din industria IT&C, iar analistii considera ca in urmatorii ani, pe masura ce zone precum Bucurestiul, considerate altadata ca prima optiune de investitii, vor deveni tot mai scumpe, estul Romaniei ar putea deveni un El Dorado local.
"Eu cred ca Moldova va cunoaste un adevarat "boom" al investitiilor in centre IT si de tip call center in urmatorii 2-3 ani", a declarat pentru ZF Eugen Schwab-Chesaru, directorul general pentru Europa Centrala si de Est al companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).
El crede ca va exista din ce in ce mai multa incredere pentru investitii pe termen scurt si mediu, iar oamenii din zonele respective se vor adapta si vor sti sa primeasca investitori. "Astfel, specialistii vor lua in calcul din ce in ce mai mult ramanerea sau intoarcerea in zona natala", explica Schwab-Chesaru.
Una dintre cele mai cunoscute investitii in Iasi a fost deschiderea unui centru Siemens VDO de dezvoltare software si componente electronice, la inceputul anului. "Ne asteptam ca in cativa ani, centrul sa ajunga cel putin la nivelul celui de la Timisoara", a declarat pentru ZF Adrian Baicusi, director general Siemens Romania. Centrul de la Timisora are deja peste 1.200 de angajati, la sase ani de la deschidere. "In Moldova exista softisti buni, iar costurile fortei de munca sunt foarte bune", a precizat Baicusi.
Odata cu "aglomerarea" companiilor din Bucuresti, investitorii care isi doresc costuri minime vor face din ce in ce mai mult pasul catre Moldova. "Zona Moldovei este de mai mult timp in vizorul investitorilor, i