Guvernul si-a propus pentru acest an o crestere cu 40% a investitiilor publice fata de 2005, dar nu a realizat pana acum decat un plus de 4%. Anul acesta, bugetul programat pentru investitii a crescut cu circa 40% fata de 2005, dar realizarile din prima jumatate a anului (766 mil. euro fata de 734 mil. euro in prima jumatate din 2005) pun sub semnul intrebarii capacitatea realizarii acestui plan de cheltuieli.
Pe parcursul anului precedent, investitiile efectuate din cheltuieli publice s-au ridicat la 2,08 miliarde de euro, cu circa 10% mai mici decat statul isi propusese sa realizeze, din cauza inundatiilor care au impiedicat derularea unor proiecte publice de infrastructura, dar si din cauza intarzierilor survenite in marile contracte de lucrari publice.
In prima jumatate a acestui an, domeniile cu cele mai mici investitii realizate fata de propuneri sunt educatia si transporturile, adica segmente-cheie unde investitiile finantate de la buget sunt considerate de maxima necesitate.
Propunerile pentru investitiile din acest an reprezinta dublul sumei alocate pentru cheltuieli de capital pentru anul 2001, arata datele de la Ministerul de Finante. Conform acestor informatii, investitiile publice au crescut de la 1,43 mld. euro in 2001 la 1,92 mld. euro in 2004 si 2,08 mld. euro anul trecut. Pentru anul acesta insa, propunerile de investitii vor trece mai greu de pe hartie in realitate, din cauza intarzierilor din primele sase luni.
In plus, Ministerul Finantelor a anuntat la finele saptamanii trecute o noua majorare a deficitului bugetar in scopul suplimentarii investitiilor, odata cu a treia rectificare bugetara de anul acesta. In cadrul acestei rectificari, investitiile publice programate pentru acest an vor creste cu circa 223 mil. euro (cheltuieli de capital ce au ca principal beneficiar Ministerul Educatiei, adica infrastructura sistemu