DIPLOMATIE Capsa a fost primul sediu al Legatiei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
Istoria Casei Capsa este plina de ... surprize. Inceputurile relatiilor bilaterale romano-americane se leaga, normal, de Casa Capsa. Gazda a atator personalitati de marca de-a lungul istoriei, Casa Capsa l-a gazduit si pe Eugene Schuyler, primul reprezentant diplomatic al Statelor Unite in Romania. Despre Schuyler si Capsa, despre ce a fost la inceput si ce este acum am discutat cu domnul Mark A. Taplin, Adjunct al Sefului de Misiune, al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania.
Potrivit informatilor detinute de domnul Dan Dulciu, director de Marketing la Casa Capsa, incepand cu anul 1876, Grigore Capsa dezafecteaza Salonul Slatineanu si amenajeaza, la etajul I, apartamente luxoase, destinate oamenilor politici si diplomatilor straini, printre ei si dr. Eugene Schuyler.
Multe se spun despre romani, dar odata ce apuci sa-i cunosti, ca si vizitator al Romaniei, ei iti intra la suflet. Povestea asta s-a dovedit a fi adevarata si in cazul lui Eugene Schuyler. El ii scria lui W. M. Evarts, Secretar de Stat al SUA: " Am fost mereu interesat de istoria si situatia Romaniei si ma simt onorat sa fiu primul reprezentant al Statelor Unite care sa initieze relatii diplomatice permanente cu aceasta tara..." "
MAISON CAPSA" Mark A. Taplin vorbeste cu placere despre Eugene Schuyler si despre ce a insemnat Capsa ca prim sediu al Legatiei Statelor Unite la Bucuresti. "Din cunostintele mele, Schuyler a ajuns in iunie 1880 si s-a mutat in ceea ce el numea «Casa Capsa» sau «Maison Capsa» in august. Este interesant cum descrie el Bucurestiul, in memoriile sale. Cum descrie el Capsa.
Nu este foarte clar unde a locuit el la Capsa. Spune ca a locuit la al doilea etaj, pe colt. Mai scrie ca aveau mai multe camere si o anticamera. Afirma ca a locuit si muncit la