Prevederile Ordonantei 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobata prin Legea 49/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, au creat ingrijorare in rindul medicilor in general si al medicilor de familie in mod special, simtindu-se impovarati cu atributii de "politist medical".
Intrucit nici pina acum nu au aparut normele de aplicare, medicii apreciaza ca se impune initierea unui proiect de modificare a prevederilor Legii 49/2006 - care va intra in vigoare de luna viitoare - in sensul asumarii responsabilitatii fiecarui semnatar al fisei medicale auto, iar medicul de familie sa nu devina "tap ispasitor".
Fisa medicala se completeaza la obtinerea sau reinnoirea permisului de conducator auto, iar verdictul "apt" sau "inapt" este data de medicul sef din ambulatorul de specialitate, dupa o serie de examene medicale: boli interne, chirurgie, ortopedie, neurologie, ORL, oftalmologie, obstetrica-ginecologie, examen psihologic, examene paraclinice (radiografia pulmonara si serologia singelui - MRF), antecedente patologice de la medicul de familie - in total 12 semnaturi si parafe, cu tot cu cea finala, a medicului sef.
Potrivit noilor reglementari, in caz de accidente de circulatie in urma carora rezulta pagube materiale ori pierderi de vieti sau vatamarea integritatii corporale a persoanelor, medicul ar putea fi tras la raspundere pentru semnatura si parafa de pe fisa medicala.
O grija in plus pentru medicul de familie
"Pentru toate specialitatile medicale, atributiile sint bine conturate prin curicula profesionala si fisa postului. Numai medicul de familie este investit cu tot felul de obligatii si paraactivitati medicale: contabil, ingrijitor, manager, protector social pentru populatie si personalul medical mediu si, mai nou, posibil politist medical, obligatie ce i-ar putea