Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, a declarat ieri, public, ca presedintele PRM a facut politie politica. Ca dovada a fost adus un raport intocmit de seful directiei intai a Securitatii, generalul maior Bordea Aron, in martie 1981, in care este relatata o intalnire intre Vadim Tudor si un pictor din acea perioada, Mihai Bandac.
Sandru a refuzat sa precizeze din ce zona provin documentele prezentate, dar a aratat ca a verificat veridicitatea documentului si ca originalul actului se afla in dosarul pe care Vadim il are la CNSAS. Liderul PIN a mai vorbit si despre un document in care liderul PRM este prezentat ca un om care s-a straduit din rasputeri sa se apropie de Nicolae Ceausescu si, pentru ca nu a reusit, s-a apropiat de Elena Ceausescu. Citand martori "care il cunosteau foarte bine", Sandru sustine ca Vadim s-a straduit sa devina "poetul de curte" al familiei Ceausescu, dar ca nu a reusit acest lucru.
Liderul PIN a pus aceste dezvaluire pe seama faptului ca divulgarea trecutului lui Vadim face parte dintr-o actiune de curatare a clasei politice si ca liderul PRM este "produs al sistemului securisto-comunist". In urma cu cateva saptamani, vicepresedintele PIN a facut acuzatii similare la adresa senatorului PNL Mona Musca. Sandru declara atunci ca mai are informatii si despre alti parlamentari, dar ca le va face publice la momentul oportun.
Ce contine raportul prezentat
Datat 4 martie 1981, documentul este inregistrat la Ministerul de Interne, departamentul Securitatii Statului, directia intai si este semnat de seful acestei directii, Aron Bordea. Potrivit dovezilor prezentate, raportul a fost intocmit dupa audierea, la cerere, a poetului Corneliu Vadim Tudor, in perioada aceea redactor la Agerpres si membru al Uniunii Scriitorilor, si a pictorului Mihai Bandac, membru al Uniunii Artistilor Plastici. "Ei s-au referit la exi