Salata picanta cu salam.
Ingrediente (pentru 4 portii): 300 g salam Victoria, 100 g cas afumat, 100 g fasole verde, 2 rosii, 1/2 castravete, 1 ceapa verde. Pentru marinata: 1 lingurita mustar iute, 4 linguri otet de mere, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, sare, piper proaspat macinat, 1 ceapa rosie, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare:
Se taie salamul mai intai in felii ceva mai groase si pe urma fiecare felie in patru. Casul se taie si el felii si apoi fasii. Pastaile de fasole se curata, se spala, se taie bucati lungi de 2-3 cm si se fierb "al dente" in apa cu putina sare. Rosiile oparite se curata de pielita si se taie spalturi, castravetele curatat la fel, iar ceapa verde se taie rondele.
Se amesteca - intr-un castron - casul si legumele si se prepara marinata in felul urmator: se amesteca uleiul, otetul si mustarul, se sareaza, se pipereaza, dupa care se adauga ceapa rosie curatata si taiata marunt.
Coditele de ceapa verde se spala si se taie rondele.
Se toarna marinata peste cascaval si legume si se amesteca bine.
Se aseaza feliile de salam la mijlocul unui platou si in parti se aranjeaza salata. Se presara peste ea coditele de ceapa verde taiate rondele si se serveste imediat.
Supa-crema de legume
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 l zeama concentrata de legume, 1 morcov, o gulie mica, 1 conopida mica, 1 ceapa verde, 1 tulpina de telina, 2 foi de dafin, 1 varf de cutit chimen macinat, 1 boaba de ienupar zdrobita, 1 lingura praf de curry, sare, piper proaspat macinat, 2 linguri smantana, 1/8 l frisca nebatuta.
Mod de preparare:
Pentru zeama concentrata de legume se pune intr-un litru de apa rece 1 kg de zarzavat de supa taiat (cu coaja cu tot). Se adauga 2 cepe mici curatate, putina sare, piper, o legatura de patrunjel verde si u