Peste 630 de candidati au sustinut ieri proba scrisa a examenului de bacalaureat. Pentru prima data in istoria acestui examen subiectele au fost transmise de la Ministerul Educatiei catre centrele de examinare in forma electronica, prin CD-uri care contineau variantele de subiecte, in fisiere parolate. Acestea au fost apoi transmise in centre, unde s-a primit parola pentru varianta extrasa si au fost listate foile de examen.
"A fost mult mai bine asa. Este primul pas catre reformarea examenului. Pe viitor sper sa se ajunga la varianta de a intocmi subiectele de examen chiar in dimineata probei, din citeva zeci cunoscute deja de elevi, asa cum se procedeaza la proba orala. De aceasta data subiectele au fost ceva mai usoare decit in sesiunea din vara. Primul subiect a fost un text la prima vedere din poezia lui Nichita Stanescu, "Clar de luna", pe care s-au formulat zece intrebari, destul de lejere, mai usoare decit in vara. La subiectul doi s-a cerut redactarea unei scrisori familiale in care sa integreze adecvat citeva cuvinte, iar subiectul trei cerea realizarea unui eseu structurat de 2-4 pagini, in care trebuia sa se prezinte particularitatile discursului in romanul de tip subiectiv/obiectiv, cu referire la o opera literara studiata. S-au dat cinci repere clare. Cred ca se vor descurca si absolventii din acest an, dar si cei din seriile anterioare, pentru ca subiectul seamana mult cu cele date in ultimii patru ani. Romanul "Ion" a mai salvat o generatie", a spus inspectorul de limba si literatura romana, prof. Rodica Nisipeanu.
Subiecte mai clare decit in vara
Candidatii au iesit si ei destul de multumiti de la examen. Unii au refuzat sa spuna ce au facut, in timp ce altii si-au manifestat bucuria ca subiectele au fost redactate mult mai clar decit in vara. "Am scris despre romanul "Ion" si este bine pentru