Ministerul de Finante nu a mai emis obligatiuni de stat din septembrie anul trecut si titluri de stat din 2004. Guvernul nu a cautat alternative de finantare nici pe pietele externe, pentru ca statul nu s-a mai imprumutat nici de aici de la inceputul acestui an. Atat Finantele, cat si analistii spun ca trezoreria publica musteste de bani nefolositi, acesta fiind motivul care face inutile orice imprumuturi.
Practic, datoria publica interna a stagnat in lei in prima jumatate a anului, cresterea sa in euro cu 153 de milioane de euro fiind cauzata de aprecierea monedei nationale. Pe piata externa, soldul creditelor contractate de statul roman a scazut cu 267 de milioane de euro. Per total, datoria statului a scazut in prima jumatate a acestui an cu 114 milioane de euro.
Desi anul trecut statul roman s-a imprumutat cu aproape 2 miliarde de euro (714 milioane de euro de pe piata interna si 1,233 miliarde de euro de pe piata internationala), in prima jumatate a acestui an statul a decis ca nu mai are nevoie de finantare din alte surse decat cele bugetare.
Pentru intregul an, legislatia in vigoare (Ordonanta de Guvern 13/2006) prevede ca statul poate contracta finantari noi de maximum 2,7 miliarde de euro (9,6 mld. lei) de pe piata interna si de maximum 1,2 miliarde de euro (4,3 mld. lei) de pe piata externa, cele doua plafoane de indatorare putand fi cumulate.
Surse din Ministerul de Finante au declarat pentru ZIARUL FINANCIAR ca excedentul din trezoreria statului face ca imprumuturile, externe sau interne, sa nu mai fie necesare deocamdata.
"Statul nu a mai emis nici obligatiuni, nici titluri de stat in ultima perioada. Probabil ca excedentul bugetar si reducerea serviciului datoriei externe sunt cauzele pentru care statul nu se mai imprumuta", considera Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica din Academia Romana.