Incercarea de a curma zborul traseistilor politici din partid in partid, in functie de interesele de moment, a dat nastere la inceputul acestei luni unui adevarat card de migratori care s-au grabit sa schimbe partidul pe listele caruia au castigat alegerile locale cu altul, aflat bineinteles la putere.
Astfel, modificarea Legii Statutului alesilor locali prin Legea nr. 249/2006, cu scopul de a stopa pe viitor traseismul politic al alesilor locali, chiar daca pe termen lung ar putea da rezultate, a generat la inceputul acestei luni o miscare de tranzitie foarte de intensa.
Aceasta miscare a fost inregistrata atat in cazul edililor localitatilor clujene, cat si a viceprimarilor si consilierilor locali din unitatile administrativ teritoriale clujene.
Data de 10 august a fost termenul limita pana la care alesii locali erau obligati, conform legii, sa depuna o declaratie din care sa rezulte apartenenta politica ori la o organizatie a minoritatilor nationale, fara a se tine cont de partidele pe listele carora au fost alesi.
Legea prevede ca alesii locali care nu au depus, pana la acea data, declaratiile de apartenenta isi pierd mandatul obtinut in urma ultimelor alegeri locale. Insa aceasta prevedere nu se refera si la alesii care au candidat sau se declara independenti.
Ei au avantajul de a putea sa se hotarasca si dupa expirarea termenului legal daca vor ingrosa randurile unui partid politic sau vor ramane in continuare independenti. De la aceasta data, indiferent de motivul pentru care un ales local si-a pierdut calitatea de membru al formatiunii politice careia ii apartin, ei isi vor pierde mandatul.
In cazul primarilor insa, mandatul inceteaza doar in urma demisiei acestuia din partid.
Precedentul PSD-ist @N_P