(Foto: Saptamana Clujeana)
Piata bursiera romaneasca se pregateste de aderarea la Uniunea Europeana si implicit de patrunderea in Romania a unor mari societati de brokeraj din vestul Europei, care vor spori si mai mult concurenta in domeniul serviciilor de investitii financiare.
Numarul Societatilor de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) active la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa Electronica RASDAQ este de 72, dintre care nu mai putin de 40 isi au sediul in Bucuresti. Pe locul secund, insa la distanta mare, cu un numar de 10 ori mai mic de SSIF-uri decat Capitala se situeaza Clujul, cu patru astfel de societati, urmat de Craiova, cu trei.
Prea multe SSIF-uri
Concurenta mare pe piata intermedierilor, corelata cu nivelul relativ redus al volumelor de tranzactionare de pe piata bursiera il face pe Rares Nilas, directorul general al BT Securities, sa afirme ca, in conditiile actuale, numarul maxim de SSIF-uri din Romania ar trebui sa fie intre 20 si 30.
Si Petru Prunea, directorul general al Broker, este de parere ca numarul SSIF-urilor este mult mai mare decat ar fi normal pentru dimensiunea pietei bursiere autohtone.
De aceea, el preconizeaza ca in viitorul apropiat vom asista la disparitia unor societati deoarece regulile impuse de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor fi tot mai drastice, iar valoarea capitalului necesar pentru a putea functiona va creste substantial. In consecinta, SSIF-urile mici vor fi obligate sa aleaga intre a fuziona cu alte societati sau a iesi pur si simplu din afacere.
O triere asemanatoare a avut loc si in anii 1998-1999, cand piata bursiera a trecut printr-un moment mai dificil, ceea ce a condus la disparitia a jumatate din cele aproximativ 150 de societati de brokeraj existente la a