Cladirea BRD Cluj(Foto: Ziua de Cluj)
Motivul rediscutarii contributiei BRD in Consiliul Local (CL) este faptul ca reprezentantii bancii au inaintat Primariei o plangere prealabila in care spun ca nu inteleg modificarea cuantumului datoriei, desi calculul este simplu: 100 (numarul locurilor de parcare neconstruite) inmultit cu 7.320 (pretul unui loc).
Practic, consilierii sunt pusi sa arate daca au incredere in propria gandire si daca au tarie de caracter si nu cedeaza presiunii BRD, care intentioneaza sa cheme in instanta municipalitatea.
Marul discordiei il constituie hotararea de Consiliu Local (HCL) 424 din 13 iunie, zi cu ghinion pentru BRD, deoarece consilierii locali si-au dat seama ca pot sa solicite bancii cu 430.000 de euro mai mult decat suma negociata initial de reprezentantii acesteia si executivul Primariei.
Initial, se cazuse de acord asupra sumei de 300.000 de euro, chiar daca aceeasi suma o dat-o deja Banca Comerciala Romana, dar care era datoare cu 40 de locuri de parcare mai putin decat BRD. In sedinta CL din 11 aprilie, consilierii au aprobat, prin hotararea 301, contributia BRD si au stabilit ca termen de plata data de 30 aprilie.
Banii nu au ajuns in contul Primariei pana la expirarea termenului si nici dupa. In sedinta Consiliului din 23 mai, s-a votat hotararea 398, care a schimbat total datele problemei.
Aceasta hotarare, promovata de primarul Emil Boc si rezultata in urma unui demers jurnalistic al ZIUA de Cluj, a stabilit o taxa de 7.322 de euro, taxa care trebuie platita de agentii economici din zona centrala pentru fiecare loc de parcare pe care nu-l pot asigura.
Asadar, in 13 iunie, in momentul in care s-a luat in discutie in CL modalitatea de plata a celor 300.000 de euro de catre BRD, consilieru