(Foto: Replica de Constanta)
Una dintre cele mai valoroase arii protejate din Dobrogea, Padurea Hagieni, reprezinta un paradis al bogatiei si raritatii elementelor floristice si faunistice din peisajul sud-estului Romaniei.
Din pacate, pe zi ce trece, o buna parte a padurii se degradeaza, „ajutata“ cu generozitate de inconstienta celor care tin cu tot dinadinsul sa isi bata joc de ultimele resurse de aur verde ale zonei... Rezervatia Padurea Hagieni se afla la cativa kilometri distanta de Mangalia, pe drumul care leaga litoralul de comuna Albesti.
Accesul catre padure se face pe mai multe cai, de fapt, mici carari facute de pasul localnicilor sau de autoturisme. Padurea Hagieni este o adevarata oaza de vegetatie specific dobrogeana, de stepa, destul de saraca in comparatie cu alte rezervatii din tara.
Suprafata Padurii Hagieni este de circa 392 hectare, cu o zona de protectie tampon de 190 hectare, fiind situata la o altitudine de 20-70 de metri.
Pe o suprafata relativ mica, vizitatorii pot descoperi balti cu vegetatie acvatica si palustra, stepe pietroase aflate in plin soare, coaste si rape de calcar (culoarea rosie ca sangele da, din acest punct de vedere, un aspect cu adevarat martian intregii zone), palcuri de arbusti spinosi, luminisuri cu vegetatie de stepa si paduri umbroase de diferite esente.
Padurea in sine este una de tip submediteraneean, este bogata in vegetatie adaptata solului arid, lipsit de umezeala al Dobrogei: carpinite, stejari brumarii si pufosi. Printre speciile protejate de vegetatie se numara bujorul romanesc (declarat monument al naturii), iar din cadrul faunei se pot gasi aici broasca testoasa dobrogeana, vipera cu corn dobrogeana, paianjenul cu capacel.
Deosebit de interesanta este vegetatia acvatic