Majorarea de catre BNR a rezervelor minime obligatorii, de la 16 la 20%, la care se adauga foamea de fonduri a bancilor pentru a acoperi cererea de creditare au condus la o crestere a dobanzilor la depozite, la valori mult peste inflatia de 6,1% prognozata de guvernatorul Mugur Isarescu.
Sa ne reamintim ca in urma cu doar doua luni dobanzile se aflau la limita sustenabilitatii, multe dintre banci oferind randamente care se aflau sub cresterea preturilor.
Acum, majoritatea dobanzilor se afla peste pragul de 7,50%, unele dintre ele ajungand la 8 sau chiar 9,1%. Trebuie mentionat ca cele din urma sunt conditionate de a fi create pe termene de cel putin un an. Nu trebuie uitat ca la calcularea randamentului net a castigului, sa va tine cont de comisioanele de operare la care se adauga impozitul pe dobanda de 16%, exceptie facand doar obligatiunile de stat si cele municipale.
Bancile isi permit sa ofere astfel de randamente, fiind stimulate de dobanda de politica monetara a BNR, care in prezent se situeaza la 8,75%. Exista opinii, care indica posibilitatea unei noi majorari. Asa se arata intr-o analiza a OPT Bank, care considera ca pana la sfarsitul anului dobanda de interventie va creste la 9%, combinata cu noi majorari ale rezervelor minime obligatorii, pentru ca anul viitor dobanda de politica monetara sa scada spre 8%.
Ieri, pe piata monetara dobanzile la o zi erau cuprinse intre 8 si 9%, dupa ce ele au trecut pe la 1 - 3%, acum o saptamana si 14 - 16% la sfarsitul lui iulie si inceputul lui august.
Foamea de lei a bancilor a fost reflectata si de faptul ca BNR a atras la licitatia de depozite cu scadenta la o luna de ieri doar 2,3 miliarde lei la o dobanda de 8,75%. La licitatie au participat 13 banci.
Bancile ar putea fi stimulate si de decizia Bancii Mondiale de a lansa o emisiunea de obligatiuni cu maturitatea la trei ani cu o d