Despre imprejurarile in care s-a produs crima au existat mai multe variante. Cea oficiala - Foris a fost omorat cu o ranga de Dumitru Neciu, soferul generalului de Securitate Gheorghe Pintilie. Cadavrul, ingropat sub dusumeaua camerei in care se produsese asasinatul, a disparut dupa un timp.
"O crima monstruoasa"
Asasinarea lui Stefan Foris s-a petrecut candva, in vara anului 1946. Autorii efectivi ai crimei au fost generalul de Securitate Gheorghe Pintilie, fostul spion sovietic Pantelimon Bodnarenko, caruia apropiatii ii spuneau Pantiusa, ajutat de soferul sau, Dumitru Neciu. Soferul era la randul sau cetatean sovietic, fusese prizonier in Romania si a plecat in tara de obarsie la o saptamana dupa asasinat. A parasit Romania in glorie, decorat cu o medalie, din cate le-a povestit, in 1968, fostul sau sef membrilor comisiei de partid care anchetau imprejurarile in care decedasera Patrascanu si Foris. Cu privire la acesta din urma, comisia a concluzionat ca fusese vorba despre "o crima monstruoasa".
ARMA CRIMEI. In fata anchetatorilor din 1968, Teohari Georgescu, ministru de Intrene in vremea evenimentelor, a spus ca, dupa stiinta sa, asasinatul il comisese un oarecare Bulgaru, temnicerul lui Foris: "Retin ca a fost omorat cu o ranga, a povestit Georgescu. Nu putea fi omorat cu o lovitura si a trebuit sa-i dea mai multe lovituri. In orice caz, a fost lovit cu un corp tare si nu a fost impuscat, pe motivul ca sa nu se faca galagie. (...). Mi-a ramas intiparit ca suprimarea s-a facut de Bulgaru in casa aceea. Pintilie a primit sarcina din partea lui Gheorghiu-Dej sa faca acest lucru."
ASASINUL, ASCUNS DUPA USA. Gheorghe Pintilie a prezentat propria versiune asupra crimei. Nu paznicul il lovise pe Foris, ci soferul sau, Dumitru Neciu. Persoana numita, probabil, dupa un vechi nume conspirativ, "Bulgaru" ii condusese pana la usa camerei in care a