Legea statutului minorităţilor, Gojdu, proiectul gazoductului Nabucco, români în parlamentul maghiar şi porţi deschise pentru muncitorii români după 2007 au fost principalele teme abordate la Legea statutului minorităţilor, Gojdu, proiectul gazoductului Nabucco, români în parlamentul maghiar şi porţi deschise pentru muncitorii români după 2007 au fost principalele teme abordate la Bucureşti de miniştrii de externe român şi ungar.
Budapesta invocă susţinerea UE pentru legea minorităţilor Ministrul de externe ungar, Kinga Goncz, consideră că Parlamentul României trebuie să adopte în toamnă legea statutului minorităţilor. "Noi considerăm că legea minorităţilor trebuie să fie adoptată în forma iniţială trimisă (n.r.- de guvern) parlamentului", a declarat Goncz, ieri, la Bucureşti. Ministrul a subliniat, la finalul unei întrevederi cu omologul român, Mihai Răzvan Ungureanu, că poziţia Ungariei în chestiunea statutului "a fost discutată cu liderii UE" şi că "este susţinută de aceştia". Budapesta este interesată, potrivit lui Goncz, ca "învăţământul în limba maternă să fie posibil pentru maghiari, la toate nivelele şi nu numai în cazul ştiinţelor sociale, ci pentru toate specializările". "Am discutat (n.r.- cu Ungureanu), concret, despre acreditarea şi finanţarea Universităţii Sapienţia", a mai precizat oficialul ungar. La rândul său, Ungureanu a cerut "ca etnicii români din Ungaria să beneficieze de cât mai multe semne de atenţie din partea autorităţilor locale din ţara vecină. "Insistăm ca minoritatea română să aibă voce politică în parlamentul maghiar", a spus el.
Roşia Montană are impact negativ asupra mediului Budapesta nu a uitat nici de controversatul Acord de înfiinţare a Fundaţiei Gojdu. Precizând că documentul a fost deja ratificat de parlamentul ungar, Goncz a spus că speră că acelaşi lucru se va întâmpla rapid şi în România. Proiectul Roşi