Alin Paunel Tise(Foto: Ziua de Cluj)
In urmatoarele zile, documentatia va fi inaintata Guvernului si tuturor ministerelor, de la care conducerea Prefecturii Cluj asteapta reactii. Tise sustine ca acest proiect poate fi imbunatatit, dar ca el este absolut necesar, ca un prim pas in procesul de regionalizare la care tara noastra va fi nevoita sa adere o data cu intrarea in Uniunea Europeana.
Prefectul Alin Tise si-a anuntat, ieri, public, intentia de a crea o forma de guvernamant local pentru judetul Cluj. Proiectul a fost conceput in contextul aparitiei noii Legi a descentralizarii din dorinta de utilizare eficienta a banului public prin instituirea unor formule calculate de la nivel local.
In consecinta, prefectul intentioneaza sa creeze o structura formata din reprezentanti ai institutiei pe care o coordoneaza, cate un reprezentant al autoritatilor locale alese si judetene, precum si din actualii directori ai serviciilor publice deconcentrate din Cluj. Totodata, respectivul for urmeaza sa fie asistat de un Colegiu Prefectural, care se va ocupa de politica financiar-contabila.
De asemenea, proiectul vizeaza elaborarea unei strategii de guvernare locala care sa fie aplicata pe o perioada de minim cinci ani. Daca se va dovedi viabil, cred ca va fi un prim pas spre crearea regiunilor. Descentrali-zarea vizeaza aspectul insti-tutional, administrativ si financiar-contabil.
Solicitam ca aceste servicii deconcentrate care au acum o dubla subordonare, fata de minister si Prefectura, sa fie in directa coordonare a Prefecturii si a autoritatilor locale, a declarat Tise.
El a adaugat ca, de fapt, este vorba despre o delegare de compe-tente de nivelul Prefecturii cu transferul de sarcini pe deconcentrate, institutia pe care o coordoneaza devenind ordonator secu