Dupa ce si-au exprimat scepticismul in legatura cu succesul privatizarii, ungurii de la OTP mai cumpara o banca in zona Balcanilor
Miscarile din scena privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni continua. Una dintre concurentele pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al CEC a anuntat ieri incheierea unei tranzactii privind preluarea unei banci din Muntenegru.
Decizia OTP este cu atat mai interesanta cu cat vine in contextul unei perioade de "ceata" in ceea ce priveste viitorul procesului de privatizare. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat, recent, ca termenul pentru depunerea ofertelor imbunatatite a fost prelungit pana la jumatatea lunii septembrie. Decizia vine ca urmare a solicitarilor celor doi candidati (OTP si National Bank of Greece) de a vedea un audit limitat al rezultatelor financiare la sase luni. Mai mult decat atat, oficiali ai OTP au declarat in urma cu doar cateva zile ca procesul de privatizare ar putea sa nu fie finalizat avand in vedere ca " exista o mare discrepanta intre valoarea reala si valoarea estimata a bancii".
Achizitii paralele
Recent, OTP Bank a cumparat o institutie de credit din Rusia si s-a mai aratat interesata de extinderea activitatii in Ucraina si Serbia. Banca a investit astfel mai mult de un miliard de euro in achizitiile unor banci din zona Europei centrale si de Sud-Est. Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, ofertele celor doua banci aflate in lupta se situeaza in jurul valorii de 500-600 milioane euro.
Mai mult, evaluarile specializate ale CEC arata ca valoarea de piata a bancii este de aproximativ jumatate de miliard de euro.
OTP a cumparat banca muntenegreana Crnogorska Komercijalna Banka pentru pretul de 105 milioane euro, de aproximativ cinci ori sub suma vehiculata pentru CEC. Suma pentru achizitionarea integr