Ca intr-un joc de domino, lovirea "piesei" Foris a antrenat caderea unor membri de familie si a putinilor colaboratori. Mama "tradatorului" si Remus Kofler au platit cu viata. Victoria Sarbu, colaboratoarea, "tovarasa de viata" si mama copilului sau, a ispasit cinci ani de inchisoare, la capatul carora aproape isi pierduse mintile.
Victime colaterale
Soarta apropiatilor lui Stefan Foris a fost, de asemenea, tragica. Atat colaboratorii din plan politic, cat si familia au suportat consecinte pentru "vina" de a se fi aflat candva in preajma "tradatorului". Din cauza firii retrase, prea putin inclinate spre actiune, Foris a intrat rand pe rand in conflict cu mai toti membrii conducerii partidului din ultimii ani de ilegalitate.
OAMENII LUI FORIS. Spre finalul razboiului, Secretariatul era format din Victoria Sarbu - tehnica si "tovarasa de viata" a secretarului general, si din Remus Koffler - ultimii fideli. In perioada 1944-1946, situatia celor doi a fost ambigua. Foris disparuse "intr-o directie necunoscuta", iar Victoria Sarbu avea la randul ei o "situatie neclarificata" in partid. Nici Kofler nu stia ce avea sa-i rezerve viitorul. Pentru ei, deznodamantul avea sa vina mai tarziu. Impreuna cu Nicolae Petrea si Constantin Carp - tineri numiti in Comitetul Central de Foris, dupa ce se certase cu Constantin Parvulescu, Iosif Ranghet si Grigore Raceanu - au fost arestati si anchetati in "procesul Patrascanu". Din declaratiile date in ancheta se pot afla multe amanunte despre acea perioada din istoria Partidului Comunist, dar si traseele neobisnuite de viata ale protagonistilor acestei istorii.
MAMA. Daca personajele amintite avusesera tangenta cu viata partidului, mama lui Foris a platit doar pentru vina de a fi pus intrebari in legatura cu disparitia fiului ei. Deranjati de insistente, "tovarasii" au luat decizia sa fie trimisa in secret la Orade