Apele in care se scalda piata imobiliara sint tot mai tulburi. Nici nu a trecut bine furtuna provocata de oficialii bancii centrale, odata cu anuntarea intentiei institutiei de a interveni pe piata cu scopul de a stavili ritmul nebunesc de scumpire a locuintelor, ca un nou set de declaratii a si inceput sa faca valuri.
Mai exact, reprezentanti ai Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au facut public faptul ca agentiile imobiliare vor fi obligate sa raporteze toate tranzactiile in numerar care depasesc echivalentul a 10.000 de euro.
Ca bancile si notarii sint principalii "raportori" la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB) nu reprezinta o noutate pentru multi. Iar cei care cunosc legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor nu sint surprinsi nici de faptul ca agentiile imobiliare va trebui sa se alature celorlalte institutii care transmit date despre toate tranzactiile cu numerar ce depasesc echivalentul in lei a 10.000 de euro.
Inca din 2002, cind a intrat in vigoare legea cu pricina, textul actului normativ stabilea ca, pe linga institutiile bancare sau persoane care acorda asistenta notariala, agentiile imobiliare trebuie sa transmita si ele informatii. Desi obligatia este veche, pina acum nimeni nu a tras de urechi agentii imobiliari pe motiv ca nu si-au "pirit" clientii la OPCSB, deoarece oricum mai toate tranzactiile imobiliare vizate sint raportate la oficiu de catre notarii publici, cei care pun parafa pe contractele de transfer al dreptului de proprietate.
Notarul Vasile Varga, consilier al Uniunii Nationale a Notarilor Publici si membru in Biroul Executiv al Uniunii, ne-a declarat ca, potrivit legislatiei in vigoare, "orice tranzactie ce depaseste 10.000 de euro o raportam pe un site special al Uniunii, fiecare notar avind un cod personal de identificare.