Carnea de porc va inregistra o crestere de pret cu 8 % – 15 %, pana la sfarsitul acestui an, potrivit reprezentantului Federatiei Sindicale din Agricultura, Agrostar. De asemenea pretul carnii de porc din supermarketuri va creste treptat, cu 15 procente fata de anul trecut. Scumpirea este cauzata in principal de pretul furajelor si cerealelor, de productiile scazute la porumb si la celelalte culturi, exceptie facand graul si orzul. Cresteri de pret se vor inregistra si la carnea de pui, unde valoarea va creste moderat cu pana la 7 %.
Procesatorii vor majora preţul produselor din carne, în urma costurilor ridicate ale materiei prime, care au înregistrat creşteri de 25-30% în această vară şi a scumpirii preţurilor la utilităţi, a anunţat Asociaţia Română a Cărnii (ARC).
"Cu riscul reducerii consumului şi al vânzărilor suntem obligaţi să ajustăm preţul produselor din carne la noua situaţie, întrucât avem de plătit creditele contractate pentru investiţiile necesare atingerii standardelor europene de calitate şi igienă", se arată într-un comunicat al Asociaţiei.
Potrivit datelor ARC, carcasele de porc sunt importate din statele europene cu un preţ de 2-2,2 euro pe kilogram, faţă de nivelul de 1,6 euro, din perioada primăverii, la care se adugă taxa vamală de 10 la sută. "Preţul la carnea de porc autohtonă a avut aceeaşi tendinţă ascendentă, preţul actual fiind de circa 7,5 lei pe kilogram, faţă de intervalul din primăvară, când nivelul era de 6 lei pe kilogram", se mai precizează în comunicatul ARC.
Procesatorii susţin că preţul ridicat de pe piaţa românească este generat şi de producţia internă scăzută, care se situază mult sub nivelul cererii.
"Nu putem spune exact care va fi procentul cu care vor fi majorate preţurile, asta depinde de fiecare procesator. Cert este însă că nu mai putem rezista pe piaţă în această situaţie şi suntem nevoi