Deconspirarea fara frica de Dumnezeu. Dosarele fetelor bisericesti care au colaborat cu Securitatea involbura societatea romaneasca. EVZ va prezinta doua cazuri de clerici care au actionat in mod diferit.
Politicienii au transformat dezbaterea declasificarii dosarelor intr-un joc de replici pro si contra Basescu.
Vestea ca preotii care au facut "pactul cu diavolul" in timpul comunismului vor fi deconspirati a surprins clerul. Dupa ce CNSAS sustinuse in repetate randuri ca verificarea inaltilor prelati nu este o prioritate, presedintele Traian Basescu a anuntat luni desecretizarea dosarelor acestora.
"Au existat greseli, posibilitatea ca unii slujitori sa fi avut contacte cu lucratori ai regimului comunist", recunosc inaltii prelati romano-catolici. Ei resping insa ideea ca oamenii bisericii ar fi divulgat secretul spovedaniei fostei politii politice. Nici Biserica Ortodoxa nu se opune in mod oficial desecretizarii.
Pune insa o conditie: "Ca acest proces sa se desfasoare in spiritul adevarului si al dreptatii", potrivit declaratiilor preotului Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. "Inca din 1997, Sfantul Sinod si-a facut publica pozitia fata de acest subiect, precizand ca nu este impotriva deschiderii dosarelor clericilor", spune Stoica, amintind acuzatiile mai vechi aduse preotilor.
Exista insa si fete bisericesti reticente la dezgroparea trecutului. "Daca vorbim despre cei care au turnat, mai intai sa scoata el (Traian Basescu - n. r.) dosarul si apoi sa ceara desecretizarea dosarelor episcopilor", a comentat Adrian Gabor, secretarul stiintific al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
Si Biserica Greco-Catolica este pentru desecretizare, dar cu "buna-credinta", spune vicarul general al Arhiepiscopiei de la Blaj, Cristian Sabau.
Preotii, coalitia si opozitia
Clasa politica a mutat deja dezbatere