Unele dintre cele mai importante fonduri mutuale de actiuni au inceput sa-si diversifice portofoliile, comparativ cu sfarsitul anului trecut, cand majoritatea fondurilor aveau portofolii similare pe Bursa, in care SIF-urile detineau ponderi peste 50%.
Astfel, KD Maximus sau Napoca si-au majorat expunerile pe sectorul petrolier si pe cel farmaceutic, investind mai putin in SIF-uri. Din cauza evolutiei slabe a SIF-urilor, KD Maximus a scazut cu 1,2% de la inceputul anului si pana acum (29 august) , iar Napoca a pierdut 0,1%.
Structura portofoliului de actiuni al KD Maximus, administrat de KD Investments, a suferit modificari importante in primul semestru al acestui an, fondul reducandu-si semnificativ expunerea pe sectorul financiar-bancar, de la circa 71% din porfofoliul de actiuni la finele anului trecut la mai putin de 56% la sfarsitul lunii iunie.
Totusi, fondul nu a vandut din actiunile pe care le detinea la SIF-uri si la banci, ci, dimpotriva, a mai cumparat, insa achizitiile au fost mai mici decat in alte sectoare, cum ar fi cel farmaceutic, a carui pondere in portofoliu a crescut de la 13% la 19,6%, sau cel petrolier, care reprezenta la finele lunii iunie 14,1% fata de 12% la sfarsitul anului trecut.
"Tendinta a fost de diversificare a portofoliului, in conditiile in care am observat ca exista o corelatie puternica intre evolutia sectorului bancar si cea a SIF-urilor, dorinta noastra fiind de a creste expunerea pe celelalte sectoare. Ne-am orientat spre sectorul farmaceutic si petrolier deoarece, pe langa indicatori fundamentali buni, acestea ofera si o lichiditate adecvata", a explicat Paunescu.
KD Maximus si-a majorat plasamentele pe Bursa de 2,4 ori comparativ cu inceputul anului, in conditiile in care activul net al fondului a crescut cu 66%.
Conform structurii la zi a activului KD Maximus, plasamentele in actiuni reprezi