POPASURI MONAHALE La Manastirea Dervent, trapeza era neincapatoare pentru romanii veniti din toate colturile lumii. "Hai Acasa!" - program inclus in Festivalul Callatis - a insemnat pentru cei mai multi si revenirea la matca spiritualitatii romanesti. Dar si intoarcerea la gustul cel vechi al bucatelor neaose.
De la fereastra din spate a cuhniilor de la Dervent, se vedea stralucind in lumini, in mijlocul Dunarii, Pacuiul lui Soare. Acolo, pe un colt de pervaz, mi-am notat retetele Parintelui Casian, cel atat de vrednic in lucrul bucatelor si atat de modest in vorbireâ¦
Nimic nu-i tradeaza varsta. Poate sa aiba la fel de bine 17 ani sau 47. Ochii ii sunt foarte tineri, iar spiritul fara varsta. Am reusit sa aflu doar ca de 7 ani e acolo, la Dervent, adus de glasul apelor si de rugile sfintilor parinti.
PUTEREA RUGACIUNII. Nu stie sa-l fi pasionat bucataritul "in viata civila", dar, o data ajuns in manastire, "a primit ascultare" sa le gateasca monahilor si oaspetilor manastirii. "Aici vine multa lume si, cateodata, la sarbatori, simt ca nu fac fata singur. Dar primesc ajutor de la frati si, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, razbesc", ne spune cu glas abia auzit, de parca toate-s o taina. Rugaciunile sunt pilonul vietii in manastire, oricare ti-ar fi locul si treaba de mantuit. "Bucatarul, fara ruga parintilor, nu reuseste sa faca mancarea buna. Eu nu ma pricepeam la inceput la asta, dar cu rabdarea, dragostea si rugaciunea parintilor din sfanta manastire am ajuns sa gatesc bine". (Oaspetii manastirii, cei care i-au gustat bucatele, sunt insa de parere ca mancarurile parintelui Casian au alt gust decat oriunde in lume. I-am surprins, dupa masa, cerandu-i retetele pe care parintele le da cu sfiala, ca si cum lauda nu i se cuvenea). "Numai sfintii parinti stiu cum am invatat eu sa gatesc, ca mereu incercam, sa vad cum e mai bine, folosind putine ingredie