Pentru persoanele care au deja incheiate contracte de asigurare a locuintei cu respectarea riscurilor minime si la valoarea minima anuala a primei de 10 euro, respectiv 20 de euro, proiectul de lege prevede obligativitatea acestora de a incheia un nou contract cu o firma autorizata, in termen de 5 zile de la expirarea valabilitatii contractului existent.
In cazul in care proprietarii locuintelor doresc sa incheie contracte de asigurare la o valoare mai mare decat cea minima, iar riscurile sa fie mult mai variate decat cele minime, atunci termenii, conditiile si clauzele cuprinse in contractul de asigurare a locuintelor vor fi stabiliti de comun acord intre proprietar si firma de asigurari.
Pentru locuintele aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, obligatia incheierii contractelor de asigurare revine persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze. Sunt exceptate de la obligativitatea incheierii contractelor de asigurare locuintele de interventie si cele de necesitate.
Institutie dedicata
Pentru asigurarea obligatorie a locuintelor va fi infiintata, pana la data de 30 septembrie 2006, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), ca societate pe actiuni, prin afilierea firmelor de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Proprietarii locuintelor vor putea incheia contracte de asigurare numai cu firmele de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care fac parte din PAID si care sunt acreditate sa incheie astfel de contracte.
Primariile, obligate sa comunice lista locuintelor
Autoritatile locale vor fi obligate sa comunice PAID lista tuturor locuintelor, inclusiv cele cu destinatie de locuinta sociala, amplasate in unitatea administrativ-teritoriala in cauza, specificand numele si prenumele sau denumirea