E fascinant prin normalitate. Liniste, curatenie si aer mai putin poluat ca in alte parti. Cartierul Cotroceni a fost socotit odinioara ca facand parte din periferia Bucurestiului, azi e considerat zona centrala. Chiar daca trotuarele sunt ocupate cu masini, Cotroceniul are farmecul lui.
Cele mai multe locuinte au fost ridicate intr-o perioada de prosperitate economica, dupa Primul Razboi Mondial, pana la Marea Criza de la inceputul anilor â30. Am ales sa vorbim despre Cotroceni cu scriitorul Barbu Cioculescu, fiul marelui critic literar Serban Cioculescu. Barbu Cioculescu a trait in linistea Cotrocenilor intreaga viata si il cunoaste ca nimeni altul. Asa am aflat ca nasterea acestui cartier se leaga de personalitatea doctorului Carol Davila, proprietar al terenurilor din zona. Davila a fost cel care le-a parcelat, reusind sa creeze spatii pentru constructia caselor. De altfel, Strada Carol Davila taie aproape in intregime Cotroceniul, iar impozanta Facultate de Medicina este explicatia pentru strazile care au, aproape in exclusivitate, nume de doctori celebri.
DOCTORI. "Tata a cumparat terenul de la urmasii doctorului Davila atunci cand a construit casa, prin 1935. Evident ca, fiind in jurul Facultatii de Medicina, s-au pus nume de doctori romani si straini. De exemplu, doctorul Radovici s-a sinucis la 49 de ani, aruncandu-se in mare, intr-o calatorie pe Mediterana. Se pare ca a avut o nefericire sentimentala. Pe aici mai sunt strazile General Medic Butoianu, Doctor Lister, Strada Carol Davila, care este o strada lunga si destul de importanta", ne povesteste Barbu Cioculescu. Pe locul actualei Gradini Botanice, un loc care s-a schimbat foarte putin in ultima jumatate de secol, a fost, in timpul Revolutiei de la 1821, tabara lui Tudor Vladimirescu. "Pana de curand era un cartier cu multa verdeata, socotit ideal pentru sanatate. Foarte multe gradini, foa