Cehii beau mai mult ca inainte, dar si economia lor creste mai repede fara ca afacerile sa li se refugieze „la negru”.
Vi se intampla la ceas de seara, cand nu mai dogoreste soarele, sa vedeti oameni care dorm pe banca din parc cu sticla de vodca sub cap? Da? Sa stiti ca nu sunt beti. Se prefac. Altfel nu se explica de ce producatorii de alcool n-au scumpit vodca, coniacul, palinca, tuica, slibovita si mastica precum au facut fabricantii de tigari. Taxa pe viciu si cresterea accizelor i-au afectat deopotriva.
Dar povestea abstinentei din statisticile romanilor e mai lunga, nu poate fi expediata cat ai da pe gat o cinzeaca de rom. La jumatatea lunii aprilie, cand s-a aflat ca alcoolul rafinat va fi taxat cu 200 de euro (pe hectolitru) in plus, reprezentantii patronilor au declarat, siguri pe ei, ca pretul „tariilor“ va creste cu mai bine de 30%.
Cand a venit insa momentul sa se faca bilantul de dupa aplicarea taxei pe viciu, ce sa vezi? Tutunul s-a scumpit in luna mai cu 9%, alcoolul - cu doar 0,8%. Iar atunci cand ziaristii au intrebat unde-s majorarile de zeci de procente, patronii de distilerii au raspuns: Asteptati sa vedeti ce se va intampla in iunie, in mai au fost niste probleme cu timbrele.
Numai ca, in iunie, tot scumpirea tigarilor a tinut capul de afis - 3%, fata de 2%. Iar in iulie, cand s-au majorat accizele, pretul tigarilor a urcat din nou „regulamentar”, cu 7,5%, cel al vodcii, coniacului si romului - cu 1,5%.
Mai ramane sa aflam ce se va intampla in august, fiindca din nou se vorbeste despre „transmiterea cu intarziere a taxelor in preturi“. Dar deja dupa trei luni la rand in care s-a tot strigat: Lupul!, parca ne vine mai la indemana sa spunem ca romanii s-au lasat de baut.
Mai ales ca, daca ne luam dupa aceleasi statistici, ponderea bauturilor spirtoase in cosul de consum a scazut de l