inundaţiilor şi alunecărilor de teren, începând de anul viitor.Dacă proiectul legii privind asigurarea obligatorie, aflat în dezbatere publică, nu va suferi modificări, toţi românii care inundaţiilor şi alunecărilor de teren, începând de anul viitor.
Dacă proiectul legii privind asigurarea obligatorie, aflat în dezbatere publică, nu va suferi modificări, toţi românii care deţin locuinţe vor trebui să plătească o primă anuală de până la 20 de euro, în funcţie de materialele din care este construită casa.
Chirpiciul se asigură cu 10 euro, cărămida, cu 20
Afacerea e bună atât pentru asigurători - care câştigă un nou segment de piaţă, cât şi pentru stat - care mai uşurează din sarcina reconstrucţiei caselor luate de ape. Asigurarea locuinţelor îi va obliga pe proprietarii români să cotizeze în fiecare an la "pool-ul" (n.r. - grup de firme) desemnat să încheie aceste asigurări. Practic, cine deţine o locuinţă cu structură din beton armat ori metal sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va plăti o primă anuală de 20 de euro, paguba acoperită fiind de maximum 20.000 de euro. În această categorie intră şi blocurile cu bulină roşie, pentru care companiile de asigurare refuzau până acum să încheie poliţe, şi care de la anul vor putea fi asigurate. În cazul asigurării construcţiilor cu pereţii exteriori din chirpici, lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, vălătuci sau alte materiale tradiţionale, sumele se înjumătăţesc: prima anuală va fi de 10 euro, iar paguba astfel acoperită - cel mult 10.000 de euro. Toate aceste informaţii locative urmează să fie puse la dispoziţia companiilor de asigurare de către primării, din evidenţele direcţiilor de taxe şi impozite locale. În cazul în care proprietarul vrea să-şi asigure locuinţa din oraş la valoarea reală, evaluată la 50.000 de euro, de exemplu, urmează să mai încheie o asigurare facultativă pentru di