Un numar important de companii au admis ca au platit mita in diverse situatii se arata intr-un raport al Bancii Mondiale citat de Reuters. Plata unor sume de bani, oferirirea de masini luxoase sau vacante exotice sunt doar cateva exemple despre modul in care unele corporatii inteleg sa-si netezeasca drumul spre penetrarea unor tari cu economii in curs de dezvoltare.
Pascal Dubois, manager in cadrul programului Programului de Raportari Voluntare a declarat ca initiativa intocmirii unui astfel de raport face parte din planurile Bancii Mondiale de a demasca coruptia la nivel inalt.
“Oficiali ai multor companii ne-au spus ca au fost nevoiti sa dea mita pentru a obtine contracte si mai mult au dat mita pentru ca la randul lor sa fie platiti pentru contractele obtinute.”
In schimbul faptului ca au acceptat sa ia parte la acest program al Bancii Mondiale, respectivele companii si-au mentinut dreptul de a lucra cu BM si mai ales au primit asigurari ca identitatea lor va fi ascunsa.
Banca Mondiala va interzice participarea la proiectele organizate, acelor companii care nu fac parte din program si aupra carora exista dovezi ca ofera mita in scopul obtinerii unor avantaje.
Frank Vogl, membru al Transparency International, a decclarat pentru Reuters ca programul organizat de BM demonstreaza ca institutia da dovada de transparenta in modul in care atribuie diverse contracte.
Pe de alta parte analistul Beatrice Edwards, a declarat ca programul este folositor insa exista “o serie de probleme legale ce stau sub semnul intrebarii”.
“Programul nu ia in calcul ca de zeci de ani coruptia se situeaza la un nivel ridicat si implica sume de bani de ordinul miliardelor de dolari, bani obtinuti de respectivle companii din fondurile Bancii Mondiale.
Un numar important de companii au admis ca au platit mita in div