HATISUL LEGISLATIV Doamna L.T. din Piatra Neamt ne roaga sa ii clarificam anumite aspecte legate de regimul terenului pe care il detine impreuna cu sotul sau, intrebandu-ne daca sotii sunt coproprietari si ce presupune acest lucru. Ii raspundem doamnei facand in acelasi timp scurte referiri teoretice la institutia dreptului de proprietate.
Coproprietatea sau proprietatea comuna este intalnita atunci cand dreptul de proprietate apartine concomitent mai multor persoane. Daca fiecare dintre persoane are determinata exact partea sa - cota sa parte din bunul respectiv, adica stie efectiv ce portiune din bun i se cuvine, bunul fiind totusi nefractionat, proprietatea este pe cote parti.
PROPRIETATEA IN DEVALMASIE
In schimb, daca partea fiecarei persoane, proprietar al aceluiasi bun (sa spunem un teren sau o casa) nu este determinata, avem de-a face cu proprietatea in devalmasie, cum este cazul sotilor, care sunt devalmasi asupra bunurilor comune.
Inca o mentiune se impune a fi facuta, deoarece multa lume nu cunoaste exact sensul termenilor de coproprietate si indiviziune.
Astfel, daca proprietatea pe cote-parti vizeaza un bun individual determinat (o anumita constructie, un anumit teren etc), este vorba de coproprietate.
UNIVERSALITATE DE BUNURI
Daca, din contra, avem de-a face cu o multime de bunuri care alcatuiesc, asa cum se numeste in termeni juridici - o universalitate de bunuri (cazul unei mosteniri care contine si bunuri mobile si imobile) ne aflam in prezenta unei indiviziuni.
Revenind la intrebarea cititoarei din Piatra Neamt, precizez ca fiecare dintre soti poate administra casa, poate incheia contracte de inchiriere, poate culege fructele proprietatii comune, deoarece se presupune ca fiecare sot are un mandat tacit de la celalalt pentru astfel de acte. In cazul proprietatii pe cote parti, coproprietarii pot face ast