IDEI PENTRU CASA TA Compozitii moderne, structuri suprarealiste si finisaje moderne vin sa inlocuiasca si cele mai clasice motive de inspiratie vegetala cu care se asociaza ideea de fier forjat
SFATUL DESIGNERULUI Desi in zilele noastre fierul forjat te duce cu gandul la un anume tip de amenajare, designerii contemporani l-au reinterpretat si l-au transformat intr-un element care sa stea la fel de bine intr-un ambient modern-minimalist, clasic, romantic sau mediteranean.
Desi putem spune ca arta fierului forjat a ajuns la noi plecand din cele mai vechi timpuri, din epoca fierului, dezvoltarea lui cea mai pregnanta a cunoscut-o in plan artistic in Renastere si Evul Mediu. Mai tarziu, ca accesoriu al arhitecturii, a parasit traditia reala a prelucrarii fierului prin inrosirea lui la forja si a asimilat si obiecte de fier prelucrate la rece. In mod clasic, arta fierului forjat s-a inspirat din lumea vegetala.
Astfel, barele din fier inrosite in foc au suportat etape de modulare plastica prin intindere, latire, netezire, taiere, gatuire, crestare, rasucire si sudare sub ciocan, transfigurandu-l in compozitii plastice din ce in ce mai exotice, apogeul exaltarii plastice atingandu-l in epoca rococo.
NOI VALENTE
Procedura aceasta clasica de forjare si prelucrare a fierului a capatat in epoca moderna valente noi, lucrandu-se cu ultimele achizitii ale stiintei si tehnicii. Astfel, sub aspect tehnic, aceasta arta si-a asumat castigurile policromiei, ale sablarii si cromarii.
Procedura clasica de forjare si prelucrare a fierului a capatat in epoca moderna valente noi, lucrandu-se cu ultimele achizitii ale stiintei si tehnicii. Astfel, sub aspect tehnic, aceasta arta si-a asumat castigurile policromiei, ale sablarii si cromarii metalului
Sub aspect artistic, imbinarea procedeelor de imbinare la cald cu elemente prelucrate la rece a