într-un gest-surpriză, a aruncat preşedintelui Bush provocarea de a participa la o dezbatere televizată "faţă în faţă", pentru a discuta "problemele mondiale şi modalităţile de a le într-un gest-surpriză, a aruncat preşedintelui Bush provocarea de a participa la o dezbatere televizată "faţă în faţă", pentru a discuta "problemele mondiale şi modalităţile de a le rezolva".
Dezbaterea, a precizat el, trebuie să fie liberă, necenzurată, "pentru a permite poporului american să poată asculta ce avem de spus, fără a i se restrânge dreptul de a afla adevărul". Iranul, ca şi alte multe naţiuni, se pronunţă împotriva pretenţiilor americane de a conduce planeta, a spus preşedintele iranian, care a acuzat SUA şi Marea Britanie de a căuta să profite de pe urma privilegiilor speciale de care se bucură în sânul organizaţiilor internaţionale şi de a fi la originea "tuturor tulburărilor existente astăzi în lume". Ahmadinejad a pus în discuţie dreptul de veto al marilor puteri în Consiliul de Securitate, întrebându-se dacă nu a sosit timpul să se renunţe la acest drept.
Casa Albă a respins imediat sugestia iraniană. "Discuţiile despre o asemenea dezbatere sunt doar o diversiune pentru a abate atenţia de la preocupările comunităţii internaţionale şi nu numai ale SUA faţă de modul cum se comportă Iranul", a declarat purtătoarea de cuvânt prezidenţială, Dana Perino.
La conferinţa sa de presă, Ahmadinejad a reiterat că folosirea energiei nucleare în scopuri paşnice este dreptul naţiunii iraniene şi nimeni nu o va putea opri să-şi exercite acest drept, adăugând că răspunsul Iranului la cererea Consiliului de Securitate constituie "un prilej excepţional" de a rezolva discuţia.
Comentând aceste declaraţii, France Presse consideră că, prin darea recentă în folosinţă a unei centrale nucleare cu apă grea, ca şi prin activităţile de îmbogăţire a uraniului, programul atomi