Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta unii dintre cei mai dinamici consumatori de spatii in imobilele de birouri din Capitala, potrivit consultantilor imobiliari. Majoritatea IMM-urilor doresc sa aiba sediul intr-o cladire de birouri, insa doar 33% dintre acestea reusesc, arata studiul ESOP.
In prezent, cladirile de talie medie sunt cele adecvate IMM-urilor, pe termen lung insa, parcurile de afaceri vor deveni interesate si capabile sa atraga acest segment de piata.
"In conditiile reducerii deficitului de spatii de birouri, proprietarii va trebui sa isi diversifice si adapteze imobilele si politica lor de inchiriere pentru a minimiza perioadele de neocupare", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner in cadrul ESOP.
Circa 52% din numarul de angajati implicati in diverse tipuri de companii se regasesc in sectorul companiilor mici si mijlocii, cu o mai mare concentrare pe segmentul companiilor mijlocii, adica intre 50 si 249 angajati.
In perioada 2002-2006, stocul spatiilor de birouri livrate pe piata a inregistrat cresteri anuale situate intre 12 si 60%, reprezentand o dinamica destul de redusa fata de cea a cererii.
"Piata spatiilor de birouri pentru IMM-uri reprezinta un segment atractiv si dinamic, care poate deveni un motor al cresterii economice prin dezvoltarea companiilor romanesti si atragerea diverselor departamente ale firmelor internationale", afirma Petrescu.
In 2006, s-a inregistrat o crestere a spatiilor de birouri de clasa C, care au un pret de inchiriere de 8-11 euro pe metrul patrat pe luna, precum si pentru clasa B, unde chiriile se ridica la 12-15 euro pe metrul patrat pe luna.
"Imobilele de birouri de clasa C s-au dovedit atractive si relativ usor absorbite de piata, rata de neocupare pe acest segment fiind de aproximativ 5%, in timp ce pe imobilele clasa B rata de neocupare s-a situat la nivelu