Candidatii din acest an la admiterea Institutului National al Magistraturii vor sustine, in premiera, un test de verificare a rationamentului logic, asemanator celui folosit pentru examinarea studentilor a 200 de universitati renumite, din SUA, Canada, Noua Zeelanda si Australia.
Testul, elaborat de o organizatie neguvernamentala initiata de mai multe scoli de Drept renumite din SUA, Canada, Noua Zeelanda, Australia (printre care Princeton si Harvard), a fost cumparat prin accesarea a doua programe ale Bancii Mondiale in valoare de 250.000 de dolari.
Aproape 16 candidati pe loc
Potrivit unui comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii, la concursul care va incepe astazi s-au inscris 2.846 de candidati, dintre care trei au fost respinsi, pentru neindeplinirea conditiilor cuprinse in regulament, alti opt solicitand retragerea.
Concursul se organizeaza pentru ocuparea unui numar de 180 de locuri de auditori de justitie si a 5 posturi vacante de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, urmand sa se desfasoare in trei etape.
Astfel, astazi, incepand cu ora 10.00, cele 83 de sali din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti vor gazdui candidatii care participa la proba scrisa eliminatorie. Aceasta consta intr-un test grila (100 de intrebari) de verificare a cunostintelor juridice in domeniul dreptului civil, procesual civil, penal si procesual penal. Lucrarile se noteaza cu "admis" sau "respins", in functie de punctajul obtinut de candidat.
La testul grila, fiecare raspuns corect valoreaza un punct. Sunt declarati admisi in etapa urmatoare candidatii care au obtinut minimum 80 de puncte, echivalentul notei 8.00.
Cea de-a doua etapa, testul de verificare a rationamentului logic, va avea loc la data de 10 septembrie si consta in