- Diverse - nr. 171 / 31 August, 2006 Multi romani privesc, si acum, la carnea din galantarele magazinelor de profil ca la niste "obiecte de expozitie" sau, in cel mai fericit caz, cumpara, o data pe luna, carnea de porc cu… suta de grame. Ce se va intampla, insa, daca, asa cum prognozeaza directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan, mezelurile vor inregistra, in curand, o crestere de pret in medie cu circa 15.000 lei/kg, pret "de fabrica"? La care, evident, isi vor pune "amprenta" (partea leului) comerciantii?! Pai, ce s-ar putea intampla? Dupa ce ca si acum _ inaintea preconizatelor scumpiri, carnea de porc si mezelurile sunt produse aproape inaccesibile pentru romanul de rand, dupa eventuala majorare a preturilor _ pe fondul cresterii facturilor la intretinere, fleica si mezelurile vor ajunge produse "de lux". Iar comerciantii lacomi risca sa dea faliment, sa iasa de pe piata! Pentru ca nici producatorii, nici importatorii de carne ori comerciantii nu se vor putea mentine pe piata fara cumparatori. Si cum acestia din urma nu prea au bani, pot ei mari preturile cat vor, caci vor ramane cu carnea si mezelurile in galantare! Dar, iata cum se justifica preconizata scumpire. Materia prima, adica porcul, s-a scumpit in Europa si in tara cu 25% - 30% in aceasta vara, la care se adauga si majorari importante la combustibil, energie electrica etc. Membrii Asociatiei Romane a Carnii sustin ca pretul european al carnii de porc "a sarit" la 2,2 euro/kg, cu 60 eurocenti mai mult decat in primavara, la care se adauga si taxa vamala de 10%. De unde concluzia: "Pretul la import a crescut in aceasta vara. Gripa aviara a indreptat consumatorii de carne de pasare catre cea de porc. Or, cum si in tara _ spune Mihai Visan _ carnea de porc s-a scumpit de la 6 lei/kg la 7,5 lei/kg, suntem nevoiti sa aplicam scumpiri pentru toate mezelurile". Fara comentarii! GHEORG