Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este un nume binecunoscut pentru cititorii Dilemei vechi. Rubrica sa permanentă, Ceaslov Story, readuce săptămânal la lumină câte un fragment din lumea pestriţă a sfârşitului de secol XVIII şi începutului de secol XIX. Aceeaşi lume este scena pe care se desfăşoară şi episoadele uneori comice, alteori dramatice cuprinse în volumul Focul amorului: despre dragoste şi sexualitate în societatea românească: 1750-1830. Personajele provin din toate păturile sociale: boieri, târgoveţi, slujnice, preoţi, cârciumărese şi meşteşugari cad rând pe rând în mrejele amorului, urzesc planuri, pun la cale răpiri spectaculoase sau se lasă copleşiţi de deznădejde.
Principalele surse de informare ale autoarei sunt actele judiciare ale tribunalelor ecleziastice sau domneşti, locuri în care multe poveşti de iubire se sfârşeau cu procese intentate de fete seduse şi abandonate, de părinţi care nu se puteau împăca cu preferinţele amoroase ale fiicelor lor sau de soţi înşelaţi care voiau să pună capăt unor căsătorii ratate.
Cartea Constanţei Vintilă-Ghiţulescu nu este doar o simplă înşiruire de episoade picante din arhivele de acum două sute de ani. Volumul are la bază câteva teze, riguros prezentate şi demonstrate. Alegerea perioadei 1750-1830 nu este deloc întâmplătoare: autoarea insistă asupra transformărilor suferite de societatea românească în această perioadă, stabilind o legătură directă între influenţa occidentală din ce în ce mai puternică şi evoluţia moravurilor autohtone. Războaiele, ocupaţia rusă şi crearea de consulate ale marilor puteri aduc în spaţiul românesc un număr mare de soldaţi şi demnitari ruşi, englezi, francezi etc., care răspândesc germenii modernităţii în înalta societate românească. Arta amorului absoarbe din plin influenţele occidentale: toaletele femeilor devin tot mai rafinate, declaraţiile de dragoste se fa