La sfarsit de sezon estival, creierele infierbantate ale politicienilor s-au mai racorit si au inceput sa faca tot felul de calcule. Asa ne-am trezit cu noi speculatii si anunturi privitoare la aliantele politice existente, viitoare si posibile.
Reactia este usor de inteles de vreme ce, chiar daca nu vor avea loc alegeri anticipate in 2007, anul ce vine este unul pre-electoral, ceea ce impune strangerea randurilor si pregatirea unei strategii de lupta. Sa vedem asadar ce se profileaza.
Mare valva a starnit saptamana aceasta ipoteza unei posibile aliante intre PRM si PC. La prima vedere, combinatia este greu de inteles, dar, daca examinam atent situatia partidului condus de Dan Voiculescu, vom vedea ca aceasta combinatie neasteptata este singura care le-ar putea oferi conservatorilor sansa de a intra in viitorul parlament.
PC nu a reusit pana acum, in aproape doi ani de guvernare, sa treaca de procentajul de 2 la suta al optiunilor de vot inregistrate de sondaje. Partidul are asadar nevoie de o locomotiva care sa-l traga dupa ea in alegeri.
Fostul aliat din 2004, PSD, nu va uita probabil tradarea de dupa alegeri, iar in tabara actualei puteri nici liberalii, nici democratii nu vor fi dispusi sa-si atarne o piatra de moara in campania electorala. In plus, daca PD si PNL decid sa ramana impreuna, orice combinatie cu PC este exclusa datorita incompatibilitatii dintre PC si PD.
Cum o alianta cu UDMR ar fi si ea imposibila, singurul partener posibil al PC este partidul condus de Corneliu Vadim Tudor - un partid care nu va avea probleme sa intre in parlament si care inregistreaza chiar o crestere de popularitate.
De ce ar avea nevoie insa PRM de o asemenea alianta? PC nu a ridicat niciodata cota electorala a nimanui, deci nu poate oferi nici electorat, nici popularitate.
E drept, poate oferi o