Criticul literar ar fi semnat angajamentul in anii '60 si a purtat numele de cod "Popescu".
Intr-o prima dezbatere despre Securitate in lumea literara, organizata miercuri seara de Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), nu s-au dat nume, s-au facut doar aluzii si s-a ajuns la concluzia ca Dosariada a inceput cu sfarsitul.
"Primii deconspirati ar fi trebuit sa fie nomenclaturistii, cei care au dat ordine securistilor, generalii, coloneii. Abia pe urma sa vina plevusca, informatorii", a declarat Nicolae Manolescu, presedintele USR.
Singurul care a pronuntat un nume, dar unul de cod, a fost sociologul si scriitorul Stelian Tanase. "De 15 ani stau printre arhive si citesc dosare si chiar ieri am vazut un nume, al unui mare critic, care a semnat angajamentul cu Securitatea in mai 1960, cu numele de cod "Popescu"", a spus Stelian Tanase.
Potrivit surselor noastre, ar fi vorba despre criticul literar Vladimir Streinu, care a luat parte la miscarea de rezistenta culturala impotriva comunismului de la sfarsitul anilor ‘40.
Vladimir Streinu,nume de cod "Popescu"?
Vladimir Streinu a fost detinut la Gherla intre 1959 si 1962, impreuna cu alti intelectuali, printre care si Constantin Noica. "In inchisoare, nestiind cand si daca va iesi, Vladimir Streinu a semnat un angajament caruia apoi nu i-a dat curs.
El isi asuma, refuzand sa onoreze semnatura data, multe riscuri, mai mari poate decat cele presupuse de refuzul initial, pe care nu a avut puterea sa-l formuleze.
A lucrat ca muncitor necalificat, zidar - la fantana in forma de crin din Piata Pache Protopopescu, a fost santajat, amenintat, hartuit. I s-a transformat dosarul de informator, in care nu se afla nicio nota, in cel de urmarit", a precizat scriitoarea Doina Jela, autoarea primului dictionar al tortionarilor.
Ea avertizeaza asupra riscului de a trata simplificator dosar