Agentia de rating Fitch a modificat in sens pozitiv calificativul de tara acordat Romaniei. Astfel, pentru creditele pe termen lung in valuta ratingul Romaniei a devenit "BBB minus" de la "BBB".
De asemenea, agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru datoriile in moneda nationala, de la "BBB" la "BBB plus", si a reafirmat ratingurile pe termen scurt la "F3".
Plafonul ratingului suveran a fost imbunatatit de la "BBB plus" la "A minus".
"Cresterea economica sustinuta a Romaniei determina reducerea decalajelor in nivelul de trai fata de tarile din Uniunea Europeana. O crestere impresionanta a investitiilor straine directe sprijina dezvoltarea si diversificarea economiei", a declarat, intr-un comunicat, Andrew Colquhoun, director in cadrul diviziei Fitch pentru statele europene in curs de dezvoltare. Fitch apreciaza ca procesul de convergenta a economiei romanesti spre nivelul din statele mai bogate din Europa a fost determinat de crestere economica impresionanta, cu o medie anuala de 5,7% in perioada 2001-2005. In acelasi interval, investitiile straine directe au reprezentat 4,7% din PIB pe an.
Analistii agentiei estimeaza ca Romania va adera la UE la termenul stabilit, in 2007, iar o amanare pana in 2008 nu va afecta negativ ratingul.
In urma aderarii, Romania va avea acces la ajutoare structurale de pana la 17 miliarde de euro in perioada 2007-2013, echivalent a 19% din PIB la nivelul anului 2006, si va sustine reforma institutionala si structurala.
Fitch noteaza ca situatia finantelor publice sustine semnificativ ratingurile, aratand ca nivelul datoriei publice, sub 20% din PIB la finele anului 2005, este cu mult sub media de 34% din PIB a tarilor cu rating "BBB".
Agentia de rating Fitch a modificat in sens pozitiv calificativul de tara acordat Romaniei. Astfel, pentru creditele pe termen lung in valuta