Dan Pascariu, presedintele HVB-Tiriac Bancherii fenteaza restrictiile BNR si continua sa dea credite in valuta clientilor companii, mutand expunerile in bilanturile bancilor-mama.
Volumul creditelor "exportate" de banci locale in bilanturile bancilor-mama ori surori din grupurile din care fac parte se ridica la circa trei miliarde de euro, estimeaza Dan Pascariu, presedintele HVB-Tiriac.
"Incetinirea creditului in valuta este doar o poveste. Am gasit solutia exportului de credite pentru a contracara atat plafonarea de catre BNR a soldului de finantari in valuta pe care le poate acorda o banca, dar si majorarea rezervelor minime obligatorii", a declarat pentru ZF Dan Pascariu.
El afirma ca numai HVB a "exportat" pana in prezent credite in valoare de peste 700 mil. euro. "Prin restrictiile impuse creditarii in valuta, BNR a mutat un fenonem monitorizat intr-o zona necontrolabila, pierzand instrumentul statistic de urmarire a finantarilor in moneda straina. Este greu de estimat suma totala a creditului externalizat", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
El a reconfirmat ca si Bancpost recurge la externalizarea de credite pentru a continua sa raspunda cererii clientilor fara a le impune majorari de costuri determinate de masurile administrative ale BNR. Si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, afirma ca banca sa a transferat la Viena o parte din portofoliul de credite corporate mai ales in ultima parte a anului trecut.
Din punct de vedere statistic, finantarile respective ajung sa fie reflectate in soldul datoriei externe private. Primele "exporturi" au avut loc in perioada octombrie-noiembrie 2005, cand unele banci ajunsesera in situatia de a nu mai putea acorda niciun credit in valuta din cauza ca deja depaseau plafonul stabilit de BNR la nivelul a de trei ori valoarea fondurilor proprii.
Si cum o majorare de